(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2024)
2023 жылдың жазында Ертіс өзенінің қазақстандық бөлігіндегі планктонды балдырлардың түрлік құрамы зерттелген. Балдырлардың 86 туыс пен 6 филумға жататын 153 түрі мен түршелері тіркелді. Гетероконттар – Heterokontophyta (69), диатомдыларды, алтын, қоңыр және сары-жасыл балдырлар біріктіретін филум, жасыл балдырлар – Chlorophyta (61), цианобактериялар - цианобактериялар (16), харофиттер – Charophyta (4), эвгленофиттер – Euglenophyta (2), және динофиттер – Dinoflagellata (1). II, III және IV учаскелер арасындағы түрлік құрамының ұқсастығы үлкен, ал I учаске мен қалғандары арасында аз болды.