(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2024)
Бас ботаникалық бақтың құрылған кезінен бастап бүгінгі күнге дейінгі тірі коллекцияларының сандық құрамының динамикасына шолу жасалды. Таксондардың экспозициялар мен коллекциялық жер телімі бойынша таралуы, олардың жүйелі байланысы, БББ өмір сүруінің әртүрлі кезеңдеріндегі коллекциялардың қалыптасу ерекшеліктері, таксондардың әртүрлі топтарындағы онтогенез ерекшеліктері талқыланады. БББ бірлескен тірі коллекциялық қорына 3225 жоғары өсімдік таксондары құрамына 150 тұқымдас, 667 туыс, 1853 түр, 343 форма және әлемнің әртүрлі аймақтарынан отандық және әлемдік флораны білдіретін 1076 өсімдік сорттары кіреді. Asteraceae, Poaceae, Rosaceae және Fabaceae тұқымдасы ең көп; дегенмен, тұқымдастардың көпшілігі (78) тек 1-2 түрден тұрады. Түрлердің саны бойынша Allium және Crataegus (әрқайсысы 43 түр), Iris (36), Pinus (23), Acer (21), Betula (20) тұқымдары ерекшеленеді. Сорттық әртүрлілігі бойынша Rosa – 175 сорт, Syringa vulgaris – 126 сорт, Hemerocallis hybrida – 102 сорт, ирис (82 сорт), Narcissus hybrida (72 сорт) ең өкілді. Tulipa hybrida (41 сорт) және Hosta hybrida (38 сорт) сорттық топтамалары ұсынылған.