(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2023)
Көптеген ауруларде емдеуде дәрілік өсімдіктерді ерте кезден бастап қолданылып келеді. Дәрілік өсімдіктерді зерттеудің өзектілігі күннен-күнге артып отыр. Себебі, химияық препараттарға қарағанда дәрілік өсімдіктердің жағымды әсері өте көп зерттеліп, дәлелденіп келеді. Осыған орай, дәрілік өсімдіктерді морфологиялық тұрғыда идентификациялауға қарағанда, генетикалық жағынан таксономиялық анықтау тиімді болмақ. Биоинформатика ғылымының арқасында өсімдіктерден бөліп алған генді дерекқордағы гендермен сәйкестендіріп, филогенетикалық талдау жасау мүмкіндігі артуда. Біздің жұмысымызда преспективті Aegopodium alpestre Ledeb. дәрілік өсімдігінің жапырағынан бөліп алынған rbcL генінің секвенсі жасалып, дерекқордағы Aegopodium L. туысына жататын өсімдік түрлерімен және сондай-ақ шатыргүлділер тұқымдасының өкілдерімен туыстық қатынасын анықтау мақсатында филогенетикалық талдау жүргізілді. Зерттеу нәтижесінде Aegopodium alpestre Ledeb. өсімдігі rbcL генінің бірізділіктері бойынша шатыргүлділер тұқымдасының басқа өкілдеріне қарағанда Aegopodium L. туысына жақын екені анықталды. дегенмен, олардың өзара ішінде өте қатты ұқсастықтары байқалмады.