(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2023)
Сүтқоректілер Павлодар облысының барлық аумақтарында таралған. Мақалада Қазақстанның солтүстік-шығыс аймағында орналасқан ірі зауыттардан әр түрлі қашықтықтағы ұсақ сүтқоректілері фаунасының түрлік, жыныстық және жас құрамы туралы мәліметтер келтірілген. Жұмыстың мақсаты эмиссия көздеріне жақындаған сайын микромаммалий қауымдастықтарындағы өзгерістерді тіркеу болды. Объектілерді жинау Г.А. Новиков әдісі бойынша Геро типті қақпан – қысқыштардың және тосқауыл жырашықтардың көмегімен стационарлық есепке алу желілері мен трансектіні қолдану арқылы жүзеге асырылды. Барлық учаскелерде жануарлардың 15 түрі байқалды. Rodentia отрядының 11 түрі бар, Eulipotyphla отрядының өкілдері 4 түрді тапты. Зауыттарға жақындаған сайын ұсақ сүтқоректілер түрлерінің азаюы байқалады. Техногендік учаскелердегі жалпы молшылық бақылау деңгейінен 2 есе төмен, Microtus gregalis және Sicista subtilis түрлері басым. Бұл басым түрлердің жоғары бейімделу қасиеттері мен экологиялық икемділігін көрсетуі мүмкін. Бақылау аймағында қарапайым бұрғылау, кіші бұрғылау және тундралық бұрғылау жиі кездесетін. Зауыттарға жақындаған сайын қауымдастықтардағы еркектердің үлесі артты, әсіресе доминант түрлерінде (дала тышқаны және сүйек қуысы тар кеміргіш), жас дарақтардың (64%) ересектер (22%) мен қыстайтын (13%) организмдерге қарағанда үстемдігі байқалды. Павлодар қаласындағы атмосфералық ауаның ластану проблемасы ең өзекті мәселелердің бірі болып табылады. Өнеркәсіптік атмосфералық ластағыштардың микромаммалиялардың жекелеген топтарына әсері туралы алынған деректер республиканың солтүстік-шығысындағы антропогендік объектілерді жобалау үшін негіз бола алады.