(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2023)
Мақалада «ашық өріс» сынағы арқылы орталық жүйке жүйесінің реакциялары бойынша бекіре шабақтарының бейімделу қасиеттерін бағалау деректері берілген. Бұл сынақ стресстік жағдайларда балықтардың қарапайым мінез-құлық әрекеттерінің ауырлығы мен динамикасын бағалауға мүмкіндік береді. Тест жекелей және бірнеше топтан тұратын особьтарғада жүргізілді. Ең қолайлы нұсқа кез келген бес бекіре тұқымдас балықтан тұратын топ болып шықты, өйткені бейне талдау жүргізу оңай және даралар саны эксперименттер қатарын қысқартуға мүмкіндік береді. Шабақтардың бейімделу қасиеттерін жалпы орталық жүйке жүйесінің реакциялары бойынша бағалау туралы алынған мәліметтер сүйрік балығының шабақтары жоғары қозғалғыштыққа, тікелей жарық пен жоғары жиіліктегі дыбыстарға, ал қортпа және орыс бекірелері төмен және жоғары жиіліктегі дыбыстарға өткір реакцияға ие. Жоғарыда аталған көрсеткіштер бойынша барлық шабақтармен табиғи суайдындарды балықтандыруға болады. Шығарылған шабақтардың сапасын бағалаудың дәлелденген әдістері бекіре тұқымдас балық өсіретін шаруашылықтар жағдайында оңай қолданылады және бекіре тұқымдас балық өсіру зауытында пайдалануға ұсынылады, өйткені сынама бойынша балықтандыратын балықтардың барлық партиясын бағалауға болады.