(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2023)
Жалпы мақта фитомассасының қалыптасуы кезінде Қырғыз Республикасының Араван облысының сұр топырақты суармалы егістік алқаптарында өсірілген мақта плантацияларына енгізілген органикалық және минералды тыңайтқыштардың құндылықтары, т . тыңайтқыштар неғұрлым көп қолданылса, соғұрлым мақта фитомасасы көбірек өндіріледі , соның ішінде. тамыр массасы және мақтаны жинап алғаннан кейін топырақтың органикалық заттарын толықтыру үшін шырыннан топыраққа негізгі биоэнергетикалық материал болып табылатын егіннен кейінгі өсімдік қалдықтарының көп мөлшері түседі. Минералды тыңайтқыштардың ұсынылатын дозаларын, сондай-ақ 1,5 және 0,5 нормаларды қолданумен тәжірибенің нұсқалары мақтаның жалпы фитомассасы, өнімділігі, минералды тыңайтқыштар мөлшерінің ұлғайту арқылы олардың өнімділігін арттыруға бағытталған. Дүние жүзінде минералды тыңайтқыштардың бағасы күрт көтерілген, коронавирустың постпандемия кезеңінде органикалық және жасыл тыңайтқыштардың маңыздылығы барлық жерде артып келеді және осының аясында тыңайтқыштарды қолданумен тәжірибе нұсқалары пайда болды. көң, күздік жасыл тыңайтқыш өсімдіктері және мақта гозо-пасының егін жинаудан кейінгі өсімдік қалдықтарын пайдалану жасыл экономиканың негізгі элементтері болып табылады және мақта плантацияларында қолдану перспективалары бар.