(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2023)
Алакөл жүйесіндегі 2021 жылдың көктем-жаз мезгілінде тұщы су көлдерінің зоопланктонының құрамы 33 түрмен ұсынылды. Сасықкөл көлінде таксондар саны маусым бойынша өзгерген жоқ және 14 атауды құрады. Қошқаркөлде олардың саны көктемнен жазға 11-ден 6-ға дейін төмендеді. Сасықкөл көлінің зоопланктон биомассасы. 1220,17-ден 1973,39 мг/м3-ге дейін ұлғайды. Мамыр айында оңтүстік-шығыс ауданы - 1607,01 мг/м3, ал жазда-Солтүстік - Шығыс-2575,24 мг/м3 өнімді болды. Сасықкөл көліндегі көктемгі-жазғы кезеңде зоопланктонның трофикалық деңгейі. қалыпты класқа сәйкес келді. Қошкаркөлде биомасса көрсеткіші 940,12-ден 2856,54 мг/м3-ге шегінде өзгерді. Көлдің зоопланктон көрсеткіші трофизмнің" қалыпты " класына сәйкес келді. 2020 ж. салыстырғанда, Сасықкөл көлінің зоопланктонның биомассасы көктемде 73% – ке, жазда 69% - ке өсті. Мамыр айында өткен жылғы мәліметтермен салыстырғанда, Қошқаркөлдің зоопланктон биомассасы. 65% – ке, ал тамыз айында-32% - ке өсті. 2017 жылдан бастап бақылау кезеңінде, Сасықкөл мен Қошқаркөл көлдерінің зоопланктон өнімділігі көктемгі-жазғы кезеңде қалыпты класқа сәйкес келді. Зерттеуді Қазақстан Республикасының экология, геология және табиғи ресурстар министрлігі қаржыландырады (№BR10264205 Грант).