(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Мақалада Алматы облысы Іле ауданында орналасқан Сорбұлақ биотоғанының микроорганизмдермен ластануы арнайы сұйылту әдісімен анықталды. Сорбұлақ биологиялық тоғанының су құрамы зерттелді. Біріншіден судың микробиологиялық ластануын, мұндағы егер су жарамды болса 1 мл суда 100-ге жуық бактериялар болады» деген мәліметтерге байланысты микробиологиялық ластану деңгейін зерттеу мақсатында тәжірибе жасалды. Сұйылту коэффициенті 106 болғанда - 3 млн-ға жуық микроорганизмдер саны қарқынды көбейді. Жалпы Сорбұлақ биологиялық тоғанның қаншалықты микроорганизмдермен ластану деңгейі зерттелді. В статье определен степень загрязнения воды методом разведения воды водоема Сорбулака, который расположеной в Илийском районе. Определен состав воды биологического водоема Сорбулака. В составе обычной питьевой воды в 1 мл должно быть бактерий в количестве 100. Поставлена задача для определения микробиологического загрязнения водоема Сорбулак. Выявлено, что при разбавлении до 10-6 концентрации, количество микроорганизмов в воде достигло до 3 млн.