(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Түйнекті және целлюлолитикалық бактерияларды қолдану арқылы жоңышқа өнімділігі мен өнгіштігі зерттелді. Өндірістік-бағалы көрсеткіштерін анықтау үшін бактерияларды қолдану жоңышқа өнімділігіне оң әсерін берді. Жоңышқа тұқымдарын түйнекті бактериялармен инокуляциялағанда микроағзалардың функциональдық тобының саны өзгергендігі байқалды. Микроағзалардың физиологиялық тобының саны түйнекті және целлюлолитикалық бактериялармен өңделген нұсқаларында орташа екі дәрежеге артты. Изучена урожайность и всхожесть люцерны при применение клубеньковых и целлюлолитических бактерий. По производственно-ценным показателям установлено положительное влияние семян люцерны при применение бактерий на их урожайность и всхожесть. Установлено значительное изменения в количественном составе функциональных групп микроорганизмов после инокуляции семян люцерны клубеньковыми бактериями. Численность физиологических групп микроорганизмов после обработки клубеньковыми и целлюлолитическими бактериями увеличилась в среднем в 2 раза.