(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Создание засухоустойчивых образцов пшеницы включает подбор родительских пар для скрещивания, сочетающих потенциальную устойчивость к засухе и высокую продуктивность; оценку засухоустойчивости с использованием лабораторных методов; отбор засухоустойчивых образцов в полевых стрессовых богарных условиях и экологическую оценку перспективных засухоустойчивых образцов. Впервые экспериментально показано, что отбор перспективных засухоустойчивых образцов с использованием лабораторных методов, а затем их полевое испытание в стрессовых условиях и широкое использование экологической оценки перспективных образцов позволяет за короткое время достичь положительных результатов и создать засухоустойчивые сорта пшеницы. Құрғақшылыққа төзімді бидай үлгілерін шығаруда - жоғары өнімділік және потенциалды құрғақшылыққа төзімділікпен тіркескен будандастыруға қажет ата-аналық жұпты іріктеу, лабораториялық әдістердің көмегімен құрғақшылыққа төзімділікті бағалау, стрессті қолдан суармалы дала жағдайындағы құрғақшылыққа төзімді перспективті үлгілерді таңдау мен перспективті құрғақшылыққа төзімді үлгілерге экологиялық баға берудің маңызы зор. Лабораториялық әдістерді қолданып перспективті құрғақшылыққа төзімді үлгілерді таңдау және оларды стресс жағдайында егіс алқабында бақылау мен перспективті үлгілердің экологиялық бағалауын кеңінен қолдану қысқа мерзімнің ішінде оң нәтижеге қол жеткізуге және құрғақшылыққа төзімді бидай сорттарын шығаруға мүмкіндік беретінін алғашқы рет эксперимент ретінде көрсетілді