(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2022)
Көпклеткалы организмдердің дамуы мен дұрыс дифференцияциялануы үшін түрлі клеткалардағы ген экспрессиясының нақты паттернін анықтау қажет. Транкрипцияның нәтижелі деңгейі ДНҚ нуклеотидтерінің генетикалық тізбегімен, эпигенетикалық факторлармен және модификациялаушы хроматнмен анықталады. Polycomb (PcG) тобының эпигенетикалық репрессорлары - ген транскрипциясын репрессиялайтын және көп жасушалы организмдердегі ген экспрессиясының дұрыс үлгісін сақтайтын реттеуші белоктар. PcG белоктары екі негізгі кешенді құрайды: сәйкесінше убиквитинлигазалы және гистонметилтрансферазалы ферментативті белсенділігі бар Polycomb Repressive Complex 1 (PRC 1) және Polycomb Repressive Complex 2 (PRC 2). Сүтқоректілерде Polycomb белоктарын тартуды (рекруттауды) түсіндіру үшін бірнеше механизмдер ұсынылды, олардың бірі ДНҚ-ны байланыстыратын арнайы факторлармен өзара әрекеттесуді қамтиды. Қатерлі ісіктегі негізгі PcG гендерінің реттелуінің бұзылуы жақсы құжатталғанымен, онкологиядағы PcG ДНҚ байланыстырушы серіктестерінің рөлі түсініксіз болып қалады. Осы зерттеуде біз Polycomb-пен байланысты ДНҚ-байланыстыратын белоктардың клиникалық корреляциясын бағалау үшін клиникалық ісік үлгілерінің (cBioPortal, TNMplot, KMplot) геномдық және транскриптомдық дерекқорларын талдадық. Біз ZNF281 генінің амплификациясы мен экспрессиясының жоғарылауы ұйқы безінің қатерлі ісігінде жиі кездесетінін және жалпы өмір сүрудің теріс болжамымен байланысты екенін анықтадық.