(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2022)
Микижа Encorchynchus mykiss (Walbaum, 1792) - әлемдегі ең көп таралған аквамәдениет нысандарының бірі. Бұрын кемпірқосақ форельі Salmo gairdenri тәуелсіз түрі ретінде қарастырылған, бірақ қазіргі уақытта ол микижидің еуропалық түрі болып саналады.Әлемдегі encorhynchus mykiss микижасын өсіру ғасырлар бойы айналысып келеді және таулы аймақтарда су ресурстарын тұрақты пайдалану үшін тамаша нұсқа болып табылады, өйткені бұл жерде жер үсті және жер асты сулары қолайлы. Микижаны өсіру 1970 жылы бетон тоғандарынан басталды (Канюрт, 1977 және 1978). Кейінгі кезеңдерде тор мәдениеті 1990 жылы форель өсіруге жарамды көлдер мен тосқауыл көлдерінде дамыды. Форель өсіру Қара теңізде 1990 жылдардың басында садкалардың көмегімен басталды (Сахин және басқалар, 1999). Форель өсіруді инкубациялық зауыттарда өндіріс, ішкі су айдындарында өсіру және теңіз мәдениеті деп санауға болады. Форель фермаларының көпшілігі ел ішіндегі тоған шаруашылықтары.Еуропалық популяциялармен салыстырғанда барлық зерттелген көрсеткіштердің өзгергіштігі өте жоғары деңгейде, бұл іріктеудің болмауымен және табынның үлкен бейімделу әлеуетімен байланысты.