(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2022)
Қазіргі уақытта Арал өңірінің қазақстандық бөлігінің аридті жағдайларында Сырдария атырауының көлдер жүйесінің биоалуантүрлілігіне антропогендік жүктеменің күшеюі байқалады. Бұл бірқатар жағымсыз процестердің дамуына ықпал етеді (табиғи орта компоненттерінің өзгеруі, экологиялық, әлеуметтік-экономикалық жағдайдың бұзылуы). Осыған байланысты биоресурстардың аймақта байқалған антропогендік әсерге реакциясын зерттеу қажет. Аймақтың фаунасы мен флорасы құрылымындағы түрлердің байлығы мен әртүрлілігінің өзгеру қарқынын зерттеуге және бағалауға бағытталған кешенді зерттеулер жүргізу қажеттілігі туындады. Орнитофауна қоршаған ортаны түрлендірудің индикаторларының бірі болып саналады, өйткені оның табиғаттағы кез-келген өзгерістерге сезімталдығы. Орнитофаунаны сандық есепке алу орнитофаунаның құрамындағы өзгерістердің кейде елеусіз реңктерін талдаудың сенімді әдісі бола алады. 2014-2021 жылдар аралығында Сырдария өзені атырауының көл жүйесі аумағында жүргізілген зерттеулер нәтижесінде (тәжірибелік полигон: көл. Картма) Anseriformes отрядының Anatidae (Duck) тұқымдасының 6 ұрпағының 8 түрі анықталды. Аққулар, қаздар, үйректер бар (шашырау, сүңгу). Картма көлі мен оған іргелес аумақтың ансериформалық фаунасының экологиялық құрылымына талдау жасалды. Жіктеу мекендеу орны, ұя салуы, тамақтану сипаты бойынша беріледі.