(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2022)
Мақалада Іле-Алатау мемлекеттік ұлттық табиғи паркі территориясында 2020 жылы жүргізілген далалық ғылыми зерттеулер нәтижелері беріліп отыр. Жүргізілген зерттеулер нәтижесінде Cimicomorpha I инфраотряды жартылай қаттықанаттыларының 4 тұқымдасына жататын 21 түрі анықталды. Бұлардың ішінде түр құрамы жағынан басым аңшы қандалалар тұқымдасы (Nabidae - 7 түр, 33%), ұсақ жыртқыштар тұқымдасы (Anthocoridae - 7 түр, 33%), шілтерлілер тұқымдасы (Tingidae - 5 түр, 24%), ал жыртқыштар (Reduviidae) тұқымдасынан 2 түр (10%) ғана белгілі болды. Олар қоректік байланысы жағынан зоофагтар (16 түр, 76%), фитофагтар (4 түр, 19%) және мицетофагтар (1 түр, 5%) болып бөлінеді. Іле-Алатау МҰТП жартылай қаттықанаттылары жылына беретін ұрпақ санына қарай 2 топқа бөлінеді: жылына бір рет ұрпақ береді (моновольтинді - 19 түр, 90%), жылына бірнеше рет ұрпақ береді (поливольтинді - 2 түр, 10%). Зерттеу аймағындағы түрлер экологиялық жағынан мезофилді (100%) түрлерге жатады. Іле-Алатау МҰТП дендробионтты жартылай қаттықанаттыларының ішінде 16 түр (76%) ересек дарасы күйінде, 3 түр (14%) ересек дарасы, дернәсілі күйінде, 2 түр (3%) жұмыртқалары күйінде (7%) қыстайды.