(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2022)
Жабық су жүйелерінде балық өсірудің ең маңызды нәтижесі су ортасының оңтайлы факторларын жасау кезінде мүмкін болатын ең жоғары өсу қарқынына қол жеткізу болып табылады. Балықтың өсуіне көптеген факторлар әсер етеді, соның ішінде жасанды диетадағы пробиотиктер. Осы тұрғыдан алғанда, функционалды тағамдық қоспалар, соның ішінде про-, пре- және синбиотиктер, балық денсаулығын жақсартудың экологиялық қауіпсіз стратегиясы ретінде назар аударып отыр. Пробиотиктер ас қорыту процестеріне қатысу арқылы қабылдаушы ағзаның метаболизміне әсер етеді, ақуыздардың синтезіне ықпал етеді және оның сіңу дәрежесін арттырады. Бұл зерттеудің мақсаты Қазақстан қымызынан бөлініп алынған 010K – Lactobacillus paracasei штамының және «Экопробиотикалық» пробиотикалық препараттың Ніл тілапиясының ішек микрофлорасының өсуіне әсерін және тиімділігін зерттеу болып табылады. Зерттеу нәтижелері эксперименттік топтардағы (010К – Lactobacillus paracasei және «Экопробиотик» пробиотикалық препараты) балықтардың тірі салмағы бақылау тобына қарағанда жоғары екенін көрсетті. Сонымен қатар, «Экопробиотик» пробиотигі және 010K - Lactobacillus paracasei штаммымен қоректенетін балықтарда бақылау тобымен салыстырғанда ашытқы жасушаларының саны айтарлықтай жоғары болды. Қорытындылай келе, 010K - Lactobacillus paracasei және «Экопробиотик» пробиотикалық препараты Ніл тілапиясының өсуі мен ішек микробиотасының жақсаруы үшін перспективалы үміткер болуы мүмкін.