(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2022)
Биоэтанолға деген қызығушылық соңғы онжылдықтарда айтарлықтай артты, ол тек еріткіш, антифриз немесе әртүрлі органикалық қосылыстардың кең спектрін өндіруге арналған шикізат ретінде ғана емес, сонымен қатар белгілі бір дәрежеде өтеуге болатын биоотын ретінде де қарастырылды. Биоэтанолдың бензинге қарағанда келесі артықшылықтары бар: ол атмосфераны аз ластайды, оңай ыдырайды, октан саны жоғары және оны өндіру үшін жаңартылатын шикізатты пайдалана алады. Биоэтанолға үнемі өсіп келе жатқан сұраныс астық немесе картопқа қарағанда арзан жаңа субстраттарды іздеуді талап етеді. Осындай субстраттардың бірі ретінде негізгі көмірсуы лактоза болып табылатын сүт сарысуын пайдалану ұсынылады. Зерттеу жұмысының мақсаты: сүт сарысуының микробтық қауымдастығының микробиологиялық көрсеткіштері және таксономиялық құрамын зерттеу. Зерттеу жұмысы барысында ЖШС «Мерке ірімшік зауыты», ЖШС «Амиран» (сүт сарысуы), ЖШС «Стелла Альпина» (ірімшік сарысуы) сүт сарысуларының микробтық қауымдастығының микробиологиялық көрсеткіштері және таксономиялық құрамы зерттелді. Сүт сарысу үлгілерінен ашытқылардың 3 штаммы және сүт қышқылды бактериялардың 1 штамы бөлініп алынды. Ашытқылар мен сүт қышқылы бактерияларының дақылдарын түрге дейін идентификациялау нәтижесінде ГБ және ГT штаммдары Kluyveromyces marxianus түріне, M1 штамы - Lactococcus lactis, A1 - Candida inconspicua түріне дейін идентификацияланды. Түйін сөздер: сүт сарысуы, биоэтанол, ашытқы дақылдары, сүтқышқылды бактериялар, штамм.