(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2022)
Аңдатпа Қазақстанда экологиялық таза бақша өндірісі дамудың бастапқы сатысында тұр. Өндіріс жағдайында химиялық бақша шаруашылығын биологиялық бағытқа бұрудың ең қолжетімді және реттелмелі тәсілдеріне органикалық тыңайтқыштар мен биологиялық препараттарды қолдану жатады. Ғылыми-зерттеулер барысында алынған мәліметтер органикалық және биологиялық тыңайтқыштарды қолдану, өсімдіктердің жасыл массасының ұлғаюына және жемістердің орташа есеппен 3-5 тәулікке ерте пісіп-жетілуіне ықпал етті. Биологиялық тыңайту жүйесінде қауын өнімділігі 37,32%-ға артты. Тыңайтылмаған бақылау нұсқасымен салыстарғанда қауын жемістерінің барлық сапалық көрсеткіштері жақсарды. Жоғарыда айтылғандарды тұжырымдай отырып, органикалық тыңайтқыштардың төмен өзіндік құны мен жоғары өтімділігін және өнідірілетін өнім өнімділігі мен экологиялық тазалығына оң әсерін ескерсек, еліміздің дәстүрлі бақша шауашылығын альтернативті өндіріс бағытына бұру мүмкіндігі туралы қорытынды жасауға болады.