(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2022)
Рибосомалық ақуыз S6 (RPS6) эукариоттық 40S рибосомалық суббірліктерінің (40S-RSu) құрамдас бөлігі болып табылады, мРНҚ-ның кейбір түрлерінің трансляциясын реттейді. RPS6 фосфорлануға қабілетті жалғыз 40S-RSu ақуызы болғандықтан, ол эукариоттарда ақуыз биосинтезін реттеуге арналған нысаналардың бірі болып табылады. RPS6 фосфорлануының ең жоғары деңгейі бар рибосомалардың жасуша трансляциялық аппаратының ақуыз компоненттерінің көпшілігін кодтайтын mRNA трансляциясында селективті артықшылықтар тудыратыны туралы көрсеткіш бар. pRPS6 фосфорлануы арқылы өсімдік биосинтезінің реттелу механизмін түсіну өсімдік биомассасы мен өнімділігін арттырады. Бұл жұмыста рибосомалық S6 ақуызын кодтайтын AtRPS6A1 cDNA гені pET19b векторына клондалған. Бұл ген ішек таяқшасының жасушаларында экспрессияланады және ол кодтайтын рекомбинантты PRS6 протеині иондық және жақындық (IMAC) хроматографиясы арқылы оқшауланады, диализ арқылы тазартылады және концентрленеді. PRS6 протеині in vitro эксперименттерде оның фосфорлануы және осы ақуызға моноклоналды антиденелерді өндіру арқылы өсімдік мРНҚ трансляциясын реттеудің молекулалық механизмдерін зерттеу үшін пайдаланылатын болады.