(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2022)
Зерттеудің негізін БББ тропикалық және субтропикалық өсімдіктерінің ерекше коллекциясы құрайды. Фитосанитарлық мониторинг «Тропикалық және субтропикалық өсімдіктер» зертханасында жүргізілді: оранжерея, өндірістік шыны жылыжайы және корей жылыжайы. БББ оранжерея-жылыжай кешенінің фитосанитарлық мониторингі нәтижесінде келесі зиянкестер анықталды : Trialeyrodes vaporariorum Westw. – жылыжай ақ көбелегі; Pseudococcus affinis Mask. – примор ұнды сымыры; Diaspis boisduvalii Sign. – пальма қалқанша сымыры; Tetranychus urticae L. – кәдімгі өрмекші кене; Myzodes persicae – жасыл, шабдалы немесе жылыжай бітесі. Кейбір өсімдіктер бір уақытта бірнеше зиянкестермен қоныстанған. Қаракүйе саңырауқұлағының таралуы осы зиянкестердің өмірлік белсенділігімен байланысты. Тропикалық және субтропикалық өсімдіктердің зиянды ағзалармен залалдануын бағалау жүргізілді және зиянкестерге ең сезімтал өсімдіктер анықталды. Зиянкестердің жаппай қоныстануына бейім келетін келесі тұқымдасқа жататын өсімдіктер: руталар, тұт, мальва, жүзім және пальма.