(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2022)
Мақалада Қызыл кітапқа енгізілген түр Hepatica falconeri (Thoms.) Steward (Ranunculaceae) әдеби дереккөздерді, гербарий үлгілерін, https://www.plantarium.ru/ сайтынан алынған деректерді және жеке зерттеулерді талдау негізінде Қазақстанның оңтүстік-шығысындағы тау жоталары шегіндегі экологиялық және биіктіктегі бойынша мәліметтер берілген. Авторлардың мәліметтері зерттелетін түрдің орман-мезофильді экологиялық элемент екенін растайды. Зерттеу нәтижесінде Талды шатқалындағы (Күнгей Алатауының солтүстік макробеткей) H. falconeri қатысуымен өсімдік қауымдастықтарының флоралық құрамы анықталды. Ол 46 тұқымдастың 107 түрімен ұсынылған.