(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2021)
Мақалада Солтүстік Қазақстан облысында орналасқан Солонцы көлінің гидрохимиялық және ихтиологиялық зерттеу нәтижелері көрсетілген. Солонцы көлі көлемі 236 га, азсулы, жергілікті балық шаруашылық маңызыбар суқоймаға жатады. Гидрохимиялық режимі бойынша көлдің суы әлсәз сілтілі, судың минерализациясы 1,32 г/л. Суқойманың ихтиофаунасы үш балық түрімен келтірілген, олар: күміс мөңке, алтын мөңке және ротан бұзаубас балығы. Ихтиологиялық зерттеу балықтардың түрлік құрамын анықтау, фондық түрлердің популяциялық құрамын, өлшемдік-жастық құрамын, жыныстық құрылымын, биологиялық және морфометриялық талдау жүргізу үшін жасалды. Солонцы өзеніндегі доминантты түр күміс түстес мөңкеге Carassius gibelio тиесілі болды - жалпы ауланымның 84,4 %- ын құрады. Ғылыми-зерттеу торларында күміс түстес мөңкенің ауланымы 0,2 кг-нан 15 кг-торға құрады (орташа 5,23 кг/торға). Даралары 2-7 жас араларында болды, 5 жастық балықтардың саны басымдылық көрсетті. Алтын түстес мөңке Carassius carassius 3- тен 5 жас аралығындағы даралармен келтірілді. Аталық және аналықтарының жыныстық сандық қатынасы 1:3 құрады. Жалпы қабылданған ихтиологиялық әдістер бойынша күміс түстес және алтын түстес мөңке балықтарына морфометриялық анализ жүргізілді. Зерттеу нәтижесі Солонцы көлінде мөңке балықтарының гибридтік формаларының жоқтығын көрсетті.