(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2021)
Неолит дәуірінде адамдар қой мен ешкілерді алдымен ет, сүт және жүнге оңай қол жеткізуге болатындықтан баға бастады. Осылайша, ежелгі уақытта Caprinae ерте қоныстану мен егіншіліктің дамуындағы негізгі жануарлардың бірі болған. Палеонтологиялық және археологиялық материалдар бойынша Caprinae ежелгі ақуыздарын талдау олардың көші-қоны туралы жаңа мәліметтер ашады, ежелгі адамдардың тамақтану рационы, мәдениеті мен әдеттерін зерттеуді толықтырады. Бұл мақалада палеопротеомика әдістерін талқылаймыз, сондай-ақ, матрицалық белсендірілген лазерлік десорбция/уақыт аралығының масс-анализаторымен иондану (MALDI-TOF MS) және тандем масс-спектрометриясы бар сұйық хроматография (LC-MS/MS). Сондай-ақ, ежелгі қойларды зерттеу саласындағы маңызды жаңалықтарды және caprinae палеопротеомикасы жақын арада қандай бағытта дамитынын қарастырамыз. Сонымен қатар, ежелгі ақуыздардың деректерін талдаудағы жалпы ұсыныстар қарастырылады, мысалы, бағдарламалар, алгоритмдер және мәліметтер базасына қойылатын талаптар. Сонымен қатар, протеомикадағы негізгі іздеу алгоритмдерін сипаттап, пептидтер мен ақуыздарды талдау үшін олардың тиімдісін анықтаймыз. Бұл мақалада біз палеопротеомиканың әдістерін, ежелгі таралған ақуыз субстраттарын және ежелгі үлгілермен жұмыс істеудің негізгі принциптерін талқылаймыз. Сонымен қатар, бұл шолу коллаген, кератин және сүт ақуыздары сияқты ежелгі Caprinae ақуыздарының негізгі зерттеулерін сипаттайды.