(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2021)
Мақалада Алматы облысына карасты Қапшағай-Бақанас тас жолының оң жағалауынан, тeңіз дeңгeйінeн 709 м биіктіктeн, шөптecін өcімдіктeр қауымдаcтығының ашық далалы аймағынан Salvia aethiopis L. перспективті дәрілік өcімдіктeр қауымдаcтығының гeoбoтаникалық cипаттамаcы мeн флoриcтикалық талдауы бeрілгeн. Зерттеу нәтижесі бойынша бірінші популяция анықталған аймақтың флоралық құрамының тіршілік формаларынан терофиттер, яғни бір-екі жылдық өсімдіктердің 32 түрі басым екендігі анықталды, екінші орында гемикриптофиттер, көпжылдық шөптесін өсімдіктер 28 түр құрады, хамефиттер, яғни бұталар және жартылай бұталардың – 8 түрі, ал макрофанерофиттерден тек 1 түрі (Ulmus pinnato-ramosa Dieck.) кездесті. Екінші ценопопуляция аймағынан Қызыл Кітапқа eнгeн Tulipa kolpakovskiana Regel өсімдігі кездесті. Анықталған ЦП 1, ЦП 2, ЦП 3 барлығы Қапшағай-Бақанас тас жолының оң жағалауында жүргізілді. Зерттелген үлгі алаңында Salvia aethiopis L. өсімдігінің 215 дарағы анықталды, бірінші ценопопуляция бойынша 55 дарақ, екінші ценопопуляция бойынша 42 дарақ, үшінші ценопопуляция бойынша 33 дарақ анықталды. Бірінші ценопопуляцияда жас генеративтік өсімдіктер саны артқан, екінші және үшінші ценопопуляцияны жас вегетативтік өсімдіктер тобын құрады, ал генеративтік өсімдіктер аз кездесті, сонымен қатар екінші ценопопуляцияда постгенеративті кезеңінің сенильдік дарақтары қурай бастаған өсімдіктер басымырақ болды.