(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2021)
С .Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университетінің "Балық шаруашылығы" ғылыми-зерттеу орталығында ҚР БҒМ Білім және ғылым министрлігінің гранттық бағдарламасына сәйкес тұйық сумен жабдықталған қондырғыларында көксерке жасанды өсіру бойынша ғылыми зерттеулер жүргізілді. Біздің зерттеулеріміздің мақсаты-ТСЖҚ жағдайында тауарлық көксерке құрамының технологиялық процестерін пысықтау. Қойылған мақсатқа жету үшін келесі міндеттер анықталды: - Көксерке өсіру кезінде ТСЖҚ-да температуралық және гидрохимиялық режимді зерттеу; - ТСЖҚ-де өсіру кезінде көксерке морфобиологиялық көрсеткіштерін зерттеу. Тұйық сумен жабдықталған қондырғыларында көксерке өсірудің биотехнологиялық тәсілдері пысықталды, гидрохимиялық режимге бақылау жүргізілді және ТСЖҚ бассейндерінде ұстау кезінде көксерке өсуі мен дамуы жүргізілді. Эксперименттік жұмыс барысында судың гидрохимиялық режимін зерттеудің жалпы қабылданған әдістері қолданылды және жалпы қабылданған әдістерге сәйкес көксерке морфо-биологиялық зерттеулері жүргізілді. Зерттеулер нәтижесінде тұйық сумен жабдықталған қондырғыларында өсірілген кезде көксерке өсуіне және дамуына қолайлы негізгі гидрохимиялық параметрлер анықталды. Тұйық сумен жабдықталған қондырғыларында көксерке жасанды өсіру бойынша қолданылатын технологиялық процестер балық өнімдерінің өсімін молайтуды арттыруға мүмкіндік береді (тауарлы көксерке балығы) табиғи популяцияға әсер етпейді.