(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2021)
Батыс Қазақстан облысы аумағында Жайық өзенінің төменгі ағысы аңғарынының орталық жайылмасында макромицеттердің түрлік құрамдарын анықтауға бағытталған зерттеулер барысында бор кезеңінің реликті, әдетте құрғақ, құмды жерлерде өсетін сапротрофты қалпақшалы саңырауқұлақтың - Battarrea phalloides (Dicks.) Pers. жаңа ареалы анықталды. Бұл түрдің таралу аймағы Еуразияның далалы және шөлейтті аумағын алып жатыр. Қазақстанда шығыс және оңтүстік аймақтарда, сонымен қатар Іле, Шу, Шарын, Сырдария өзендері мен Итассай өзенінің төменгі ағысында анықталып, тіркелген. Бұл саңырауқұлақ сирек кездесетін, жойылу қаупі төнген реликт түрлердің қатарына жатады. Сондықтан да мұндай түрлерді жойылып кетуден сақтаудың алғышарттарына олардың таралу ауқымдарын және қазіргі жағдайларын айқындау болып табылады. Зерттеу жұмыстары далалық және шөлейтті аймақтың аймақтың шекарасында орналасқан Батыс Қазақстан облысы шегіндегі Жайық өзенінің төменгі ағысы аңғарынының орталық жайылмасында, жер бедері табақша тәрізді келген ойысшалардағы (жал аралық ойыстар) ақ теректі (Populus alba L.), шегіршінді (Ulmus laevis Pall.), талды (Salix alba L.) алқапты ұсақжапырақты қара теректі (Populus nigra L.) орманында 2020 жылдың көктем