(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2021)
Тәтті картоп климаттық дағдарыс жағдайында ғаламдық азық-түлік пен тағамдық қауіпсіздік үшін тартымды өндірістік крахмалды дақыл. Өнімділігі жоғары қолайлы генотипті іріктеу үшін 2018, 2019 және 2020 жылдары Алматы облысында, Қазақстанда тәтті картоптың түйнектері әр түрлі түсті, жеті генотип өсірілді. Тәжірибеде алынған нәтижелері көрсеткендей, Қазақстанның оңтүстік-шығысында, яғни Алматы облысында тәтті картоп өсіру бойынша сандық көрсеткіштері генотип пен жылдың климаттық жағдайына едәуір тәуелді. A1 (31,2 т / га) және Tainong 71 (22,1 т / га) генотиптері Алматы облысында тәтті картопты жаппай өсіруге жақсы үміткерлер бола алады. Сахарозаның құрамына келетін болсақ, зерттелген генотиптер 2018 және 2019 жылдары сәйкесінше орташа 5,6 және 7,4 г / 100 г көрсетті. Сахароза зерттелген генотиптердегі TSS (жалпы еріген зат) негізгі компоненті болды, ол басқа әдебиеттермен сәйкес келеді. Тәтті картоп егінінің сапасы туралы мәліметтері жылдар бойынша және тәтті картоптың генотиптері арасындағы айырмашылықтардың маңызды болғанын көрсетті. Тәтті картоп өсірудің озық жаңа әдістері Қазақстанда коммерциялық өндірістің өнімділін арттыру үшін әлі зерттеп енгізу.