(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Установлены сайты связывания 40 miRNA с mRNA генов семейства MYB арабидопсиса. Для miR828 и miR858 имеется 14 и 13 генов-мишеней, соответственно. Мишенями miR 5021 и miR 5658 являются 16 и 20 генов семейства MYB, соответственно. В их mRNA выявлены множественные сайты связывания, начала которых локализованы последовательно через 1-3 нуклеотида. Семейства miR159 и miR319 имеют общие сайты связывания в mRNA шести генах MYB. 26 miRNA имеют по одному сайту связывания в mRNA 23 генов MYB. Все сайты связывания miRNA локализованы в белок кодирующей области mRNA генов-мишеней. Нуклеотидные последовательности сайтов связывания каждой miRNA гомологичны и кодируют гомологичные олигопептиды. Арабидопсис 40 miRNA-ның MYB тұқымдас гендерінің mRNA-дарымен байланысу сайттары анықталған. miR828 және miR858 үшін 14 және 13 гендер нысаналары болып табылады. 16 және 20 MYB гендері miR5021 және miR5658-дің нысаналары ретінде анықталған. Олардың mRNA-дарында басталуы біртіндеп 1-3 нуклеотидтен кейін орналасқан көптік байланысу сайттары айқындалған. miR159 және miR319 тұқымдастарының алты MYB гендер mRNA-дарында ортақ байланысу сайттары табылған. 26 miRNA 23 MYB гендер mRNA- дарымен бір сайт арқылы байланысады. Барлық байланысу сайттары нысана mRNA-дардың ақуыз кодтайтың аймағында орналасқан. Әрбір miRNA байланысу сайтының нуклеотидтік тізбектері гомологикалы болып табылады және гомологикалы олигопептидтерді кодтайды