(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2009)
Исследованы биологические показатели и морфологическая изменчивость серого гольца Triplophysa dorsalis из реки Бесагаш. По большинство изучавшихся пластических признаков выявлена значительная изменчивость, счетные признаки более стабильные. Упитанность серого гольца высокая, что свидетельствует о достаточной обеспеченности пищей. Несмотря на достаточную обеспеченность пищей и отсутствие хищников, у серого гольца из р. Бесагаш короткая продолжительность жизни и низкая плодовитость. Бесағаш өзеніндегі сұр талма балығының Triplophysa dorsalis биологиялқ көрсеткіштері жəне морфологиялық өзгергіштігі зерттелді. Зертелген көрсеткіштері бойынша пластикалық белгілерінде көптеген өзгергіштер байқалды, есптеу белгілері салыстырмалы тұрақты. Сұр талма балығының қоңдылығы жоғары, ол қорегінің жеткілікті екенін дəлелдейді. Қорегінің жеткілікті екеніне жəне жыртқыш балықтардың кездеспеуіне қарамастан Бесағаш өзеніндегі сұр талма балығының өмір сүру ұзақтығы қысқа жəне тұқымдылығы төмен.