(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2016)
Қышқыл рН көптеген клеткалар үшін, соның ішінде қатерлі ісіктер үшін де улы болып келеді. Алайда, егер, ісіктер сәтті түрде олардың жағдайына бейімделіп, оларды өздерінің клеткалық белсенділігі үшін пайдаланса, бұлолардың дәрілік препараттарға тұрақтылығын арттырады және одан әрі басқыншылық жағдайына әкеледі. Сондықтан, ісіктердің рН басқару мен протон-сезімтал жүйесінің блокадасын тежеу, препараттардың тиімділігін арттырып қана қоймай,сондай-ақ метастазданудың алдын алуда маңызды болып табылады. Ісіктерді зерттеудегі соңғы жетістіктер, ісікті микроортасының ісіктердің метаболикалық қайта бағдарламалануындағы үлесін тапты. Қуық асты без ісіктері өздерінің жоғары тотығу фосфорлануын ұстап тұру үшін өздерінің метаболизмін қайта реттей алады, сөйтіп қолайлы ісікті микроортасына ықпал етеді. Бұл жұмыс DU145 қуық асты безі ісігі клеткаларының тыныс алу қызметін ісікті микроортаны имитациялайтын қышқыл рН жағдайында зерттеуге бағытталған. DU145 қуық асты без ісік клеткаларының және басқа да клеткалардың тыныс алуы мен тотығу фосфорлану қабілеттері жоғары кеңейтілімдегі респирометрия арқылы зерттелінді. Маңызды қорытынды, рН 6,8 ортада қуық асты без ісігі клеткалары клеткадан тыс сұйықтықтағы сукцинатты, цитратты және басқа да үшкарбондық қышқылдарының цикліндегі (ҮҚЦ) аралық өнімдерін тұтынуға қабілетті болды, ал физиологиялық рН 7,4 жағдайы осы процесс үшін қолайлы емес болып шықты. Бұл процесс ісікке қарсы терапия үшін жаңа мақсаттарды қамтамасыз етеді және гликолитиклық емес ісіктерді анықтау үшін, визуализацияға негізделген диагностикалау үшін пайдаланылу мүмкіндігі бар. Кислый рН является токсичным для многих клеток, включая опухоли. Однако, если опухоли успешно приспособились к их условию и используют его для своей собственной клеточной активации, это увеличивает устойчивость к лекарству и приводит к более агрессивному поведению. Поэтому, управление pH опухоли и ингибирование блокады протон чувствительной системы важны не только в повышении эффективности препарата, но и в предотвращении метастазирования. Недавние достижения в исследовании рака выявили значительный вклад опухолевой микроокружения к метаболическому перепрограммирования опухолей. Раковые клетки простаты перестраивают свой метаболизм, так, что они поддерживают свое повышенное окислительное фосфорилирование (OxPhos) и способствовуют благоприятному микроокружения опухоли. Эта работа направлена на изучение дыхательной деятельности DU145 раковых клеток простаты при кислой рН, имитирующий условия охухолевого микроокружения. Дыхательные и окислительно-фосфорилирующие способности DU145 раковых клеток простаты и других клеток были изучены с высоким разрешающей способности респирометрии. Важный вывод, что раковые клетки простаты в среде при pH 6.8 способны к потреблению промежуточных продуктов цикла трикарбоновых кислот (ЦТК), таких как сукцинат, цитрат и других, доступные во внеклеточной жидкости, в то время как при физиологическом рН 7,4 не был благоприятным для этого процесса. Этот процесс может дать новые цели для противораковой терапии и имеет потенциал, в диагностики основанной на изображений,чтобы идентифицировать не гликолитические опухоли.