(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2016)
Бүл мақалада Атырау облысының аумағында жиналған өсімдіктер үлгілеріндегі ауыр металл (Zn, Mn, Co, Ni) зерттеу нәтижелерін ұсынады. Іріктеу бойынша үш нүктеден өсімдік жиналды: №1 нүкте (Атырау қаласы, «Ұлан» шаруашылығы), №2 нүкте (Құлсары қаласы, Тургызба аулы, шаруашылық) және №3 нүқте Индер қаласы («Исаев» шаруашылығы). Осы нүктелерден алынған топырақта және өсімдіктер үлгілерін де ауыр металдардың мөлшері ШРК-дан аспады деп анықталды. Атырау қаласы («Ұлан» шаруашылығы) жиналған өсімдіктер үлгілерін де жинақталған ауыр металдардың ең көп мөлшері. Бір экологиялық жағдайда Атырау облысында алынған басым өсімдіктердің үлгілерінде Artemisia terrae-albae да ауыр металдар көп, ал Agropyron repens аз мөлшері болғанын анықталды. В статье представлены результаты исследования содержания тяжелых металлов (Zn, Mn, Co, Ni) в образцах доминантных наземных растений, собранных на территории Атырауской области. Отбор образцов доминантных растений производили в трех пунктах: № 1 Точка (г. Атырау, хозяйство «Улан»), № 2 Точка (г. Кульсары, с. Тургысба, хозяйство) и № 3 п. Индер (хозяйство «Исаев»). Выявлено, что содержание тяжелых металлов во всех пробах, как в почве, так и в растениях не превышало предельно допустимых концентраций (ПДК). Выявлено, что в одних и тех же экологических условиях Атырауской области в выбранных образцах доминантного растения Artemisia terrae-albae содержание тяжелых металлов было больше, чем у Agropyron repens.