(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2016)
Зерттеу объектісі ретінде Бозащы түбегінің мұнай кен орындары аймағындағы Каспий теңізі жағасынан бөлініп алынған бактериялар мен ашытқылар қолданылды. 8 культура құрамында мұнай, дизельді жанармай және бензин бар қоректік орталарда белсенді өсу қабілетін көрсетті. Берілген культуралардың морфологиялық, физиологиялық және биохимиялық көрсеткіштері бойынша, сондай-ақ олардың гендерінің 16 S rRNA фрагменттерінің нуклеотидтік тізбегін анықтау арқылы олардың Pseudomonas, Bacillus, Rhodococcus, Ochrobactrum, Klebsiella, Lysinibacillus,Erwinia туысына жататын бактериялар мен Yarrowia туысына жататын ашықты болып табылатындығы анықталды. Объектом исследования послужили культуры бактерий и дрожжей, выделенные из прибрежной зоны Каспийского моря, прилегающей к месторождениям нефти в районе полуострова Бузачи. 8 культур продемонстрировали активный рост на среде, содержащей сырую нефть, дизельное топливо и бензин. Идентификация данных культур, проведенная с использованием, морфологических, физиологических и биохимических характеристик, а также методом определения нуклеотидной последовательности фрагмента 16S rRNA гена показала, что они относятся к бактериям рода Pseudomonas, Bacillus, Rhodococcus, Ochrobactrum, Klebsiella, Lysinibacillus, Erwinia и дрожжам рода Yarrowia.