(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2016)
Қазақстан аумағындағы Каспий теңізі шельфіне бейімделген аборигенді микроорганизмдердің биотехнологиялық потенциалын бағалау үшін Бозащы түбегіндегі «Қаламқас» және «Қаражанбас» кен орындары жағалауынан бөлініп алынған микроорганизмдердің микробиологиялық зерттеулері жүргізілді. Су үлгілеріндегі бактериялар саны, олардың МПА қоректік ортасында өсуі бойынша, микромицеттер мен ашытқылар саны Сабуро қоректік ортасында өсуі бойынша, актиномицеттер мен бактериялардың саны Чапек қоректік ортасында өсуі бойынша анықталды. Көмірсутек тотықтырушы микроорганизмдердің саны мен бөлініп алынуы жергілікті кен орындарының мұнайын қолдану арқылы жасалды. Зерттелуші аймақта көмірсутек тотықтырушы микроорганизмдердің кеңінен таралғаны анықталды.Мұнай тотықтырушы микроорганизмдер басым болды. Теңіз суында микромицеттердің, актиномицеттердің және ашытқылардың саны бірнеше дәрежеге төмен болды. Для оценки биотехнологического потенциала аборигенных микроорганизмов, адаптированных к воде и почвам Казахстанской территории шельфа Каспийского моря, проведены микробиологические исследования морской воды, отобранной в районах полуострова Бузачи, прилегающих к месторождениям нефти «Каламкас» и «Каражанбас». Численность бактерий в пробах воды определена по росту микроорганизмов на среде МПА, численность микромицетов и дрожжей - на среде Сабуро, численность актиномицетов и бактерий - на среде Чапека. Учет и выделение нефтеокисляющих микроорганизмов проведен с использованием нефти локальных месторождений. Установлено, что нефтеокисляющие микроорганизмы широко распространены в исследуемом районе. Доминирующими являются нефтеокисляющие бактерии. Численность микромицетов, актиномицетов и дрожжей в морской воде данного района на несколько порядков ниже.