(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2016)
Алматы облысында өсетін бұршақты (ноқат, асбұршақ, бұршақ) және мал азығы (жоңышқа) дақылдарды зақымдайтын патогендердің антагонистерін анықтау мақсатында Trichoderma саңырауқұлақтар штамдарын іріктеп алу жүргізілді. Алынған нәтижелер жоғары антагонис-тік белсенділігіне және өсу жылдамдығына ие штамдар антагонистер (Trichoderma viride 22, Trichoderma album 23, Trichoderma asperellum 175, Trichoderma asperellum 1M) айқындалды. Fusarium solani, Fusarium sporotrichiella var. poae және Alternaria compacta патогендерінің өсуінің төмендеуінің зоналар диаметрі 28-ден 39 см-ге дейін болды. Бірақ Trichoderma саңырауқұлағы Fusarium oxysporum, Alternaria alternata, Alternaria tenuis Nees. Саңырауқұлақтарына нашар әсер етті, өсуінің төмендеуінің зоналар диаметрі 22-ден 30 см-ге дейін болды. Тәжірибе жүргізу уақытысында зерттелген саңырауқұлақтар Botrytis fabae Sard. – шоколадты бұршақ теңбілі және ас бұршақтың Sclerotinia sclerotiorum ауру қоздырғыштары белсенді жояды. Проведен отбор штаммов грибов рода Trichoderma с целью выявления антагонистов в отношении патогенов, поражающих бобовые (нут, горох, бобы) и кормовые (люцерна) культуры, произрастающие в Алматинской области. Полученные результаты выявили штаммы антагонистов (Trichoderma viride 22, Trichoderma album 23, Trichoderma asperellum 175, Trichoderma asperellum 1M), обладающие высокой антагонистической активностью и скоростью роста. Диаметр зоны подавления роста патогенов Fusarium solani, Fusarium sporotrichiella var. poae и Alternaria compacta составил от 28 до 39 мм. При этом грибы Trichoderma слабее действовали на Fusarium oxysporum, Alternaria alternata, Alternaria tenuis Nees., диаметры зоны подавления составляли от 22 до 30 мм. Также установлено, что исследуемые грибы активно угнетают возбудителя шоколадной пятнистости бобов - Botrytis fabae Sard. и гороха Sclerotinia sclerotiorum.