(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2016)
Бунақденелілер микозды патогенезіне қатысатын B. Bassiana саңырауқұлағының индуцибельді гендарының нуклеотидті жүйелілігін талдау негізінде шығу тегі әр түрлі туыстығы жақын үш штаммды генотиптеу үшін қолданылатын праймерлеріріктелді. Үш штаммның көпшілік гендерінің жүйелілігінің гомологиясы 98-100% деңгейінде болды, алайда, липазаны кодтайтын тең учаскесінің сиквенсі аса полиморфты болып шықты (гомология 89-90%). Бұл локусты био-географиялық молекулалы маркер ретінде қолдану шығу тектері бойынша ажыратылатын штаммдарды нақты дифференциациялауға (саралауға) мүмкіндік береді. На основе анализа нуклеотидных последовательностей индуцибельных генов гриба Beauveria bassiana, участвующих в патогенезе микозов насекомых, были подобраны праймеры, использованные для генотипирования трёх близкородственных штаммов разного происхождения. Большинство последовательностей генов трёх штаммов имели гомологию на уровне 98-100 %, однако сиквенс участка гена, кодирующего секретируемую липазу (Slip), оказался значительно более полиморфным (гомология 89-90 %). Использование данного локуса в качестве биогеографического молекулярного маркера позволило четко дифференцировать штаммы, различающиеся по происхождению.