(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2016)
ХХІ ғасыр – компьютер заманы. Интернеттің арқасында қазіргі кезде ел орталығы мен шет аймақтар арасындағы ақпараттық алшақтық жойыла түсуде. Тіпті компьютердің күрделі бағдарламаларын былай қойғанда, оның басқа да қарапайым, бірақ керемет артықшылықтары барын барлық жастағы тұтынушылар баяғыда-ақ бағалап қойған. Интернет пен компьютер жас ұрпаққа « технологиялық ғажап» сыйлауда. Қазіргі кезде компьютердің пайдасы мен зияны туралы көптеген пікірталастар орын алуда. Заманауи ақпараттық құралдар, соның ішінде компьютер адамның физикалық, психологиялық денсаулығына және көру, есту анализаторына зиянды әсерін тигізбей қоймайды. Компьютердің көзге әсерінің бірнеше ерекшеліктері бар. Мысалы, кітап оқығанда жарық кітаптың бетіне түсетін болса, компьютердің өзі жарық шығарып көзді шаршатады. Сонымен қатар қазіргі таңда адамдар плеер, радио арқылы құлаққаппен әуен тыңдайды. Мұндай адамдарда бас айналу, есту мүшесі айналасында айқай – шудың естілуі байқалуда. Мысалы, адамның құлағына құлаққап кигізіп бірден ең жоғарғы дыбыспен әуен тыңдатсақ, ол адамда құлағы саңырау немесе нашар естуі байқалуы мүмкін. Адамның құлағы әдетте 16 – 20мың герцке дейінгі жиіліктегі дыбысты қабылдай алады. Егер адам 90дБ жиіліктегі дыбысты күнделікті қабылдаса, ол адамда құлағының естімей қалуы немесе нашар есту байқалады. Ал, қазіргі таңда адамдар тыңдап жүрген плеер, құлаққаптағы дыбыс жиілігі 110дБ немесе одан да көп. ХХI век дал много «технических чудес», среди которых и компьютер с его многочисленными возможностями в том числе и мировая информационная сеть Интернет. О пользе и вреде этих изобретений можно спорить бесконечно, ведь у всякого явления или события есть свои сторонники и противники. Бесспорно компьютер подрастающего поколения, порой даже заменяя подросткам друзей, родителей, школу. Компьютер влияет на все биологические характеристики организма человека, и в первую очередь, на его физическое, психическое здоровье и зрительный, слуховой аппарат. Нагрузка на зрение при работе за компьютером имеет некоторые особенности. Когда мы читаем книгу, то свет отражается от страницы. Компьютер же сам является источником света. Это усложняет восприятие, и глаза быстрее устают. В последнее время количество людей, слушающих радио, плеер через наушники быстро растет. Многие наблюдали после прослушивания шум в ушах, головокружение и плохую слышимость на короткий промежуток время. Предположим, что проводится такой эксперимент (но делать его не стоит),- надеть наушники и резко включить музыку на полную громкость. От такого эксперимента человек может полностью потерять слух, а может случиться так, что он будет периодически плохо слышать. Человеческое ухо устроено так, что оно может различать звуки, имеющие частоту от 16 герц до 20 тысяч. Звуки из этого диапазона вызывают колебания барабанных перепонок, а по слуховым нервам сигнал проходит в мозг. Всякий продолжительный шум мощностью более 90 децибел может спровоцировать полную или частичную потерю слуха. Плеер воспроизводит звук с громкостью 110 децибел и даже более, по этой причине даже самые новые и современные наушники могут навредить здоровью. XXI century is giving much “technology marvel” such as computer and world information net Internet. Nowadays there are many arguments among studied people about beneficial and harmful effects of modern technology on health. Modern technology such as computer has harmful effects on physical, psychologic health and eyesight, hearing. When people read a book the light reflect on paper. However, the computer is source of light. That’s why eyes of people are tired from light. Nowadays many people listen to music by headphone and radio. Researchers notice that people who listen to music by headphone have dizziness, noise in ears. When we suddenly increase the voice of music to high while listening, ear of person will deafness. Because people can listen to 16-20000hertz frequency. If people listen to music frequency 90decibel, their ability of ear will decrease. The frequency of music, radio, music by headphone is 110decibel.