(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2016)
Жұмыста өсімдіктер мен ауыл шаруашылығы өнімдерін зиянкестерден қорғауда энтомопатогенді микроорганизмдерді пайдалану және олардың морфо-культуралдық ерекшеліктері мен биологиялық белсенділігі жоғары штаммдарына сипаттама берілген. Пестицидтерді жүйесіз қолдану биоценоздарды бүлдіріп, улы химикат қалдықтарының өсімдік өнімдерінде, топырақта, суда жинақталу қауіпін тудырады. Ол дегеніміз өнімде немесе топырақта қалған улы химикаттар мөлшері асып ісік және түрлі аллергиялық аурулар тудырып, адам денсаулығына қауіп төндіреді, жануарлар әлемімен және өсімдіктер әлеміне кері әсерін тигізеді. Қазіргі таңда өсімдіктер мен ауыл шаруашылық өнімдерін зиянкес жәндіктерден қорғауда химиялық тәсілден, биологиялық тәсілге көбірек жүгініп отыр, яғни биопрепараттарға сұраныс артып келеді. Энтомопатогенді бактерия негізінде адам және экология үшін жаңа қауіпсіз биологиялық жолды қарастыра отырып, энтомопатогенді микроорганизмдер штаммдарының топтамасын биопрепарат ретінде жәндіктерге қолдануға мүмкіндік беретін биологиялық белсенділігі жоғары штаммдарын іріктеп алу. Безсистемное использование пестицидов ведет к накоплению химикатов с высокой токсичностью в растениях, в почве и в воде приводящий к разрушению биоценоза. Также большое накопление концерогенных веществ вызывает аллергические реакции и развитие раковых заболевании у человека. В настоящее время в защите растений от вредителей и заболеваний все большую актуальность приобретает биологический метод борьбы, основой которого являются микроорганизмы с выраженной биологической активностью. Поиск и отбор таких биообъектов для создания в дальнейшем отечественных биопрепаратов является целью данной работы. В работе приведены данные по изучению морфокультуральнных особенностей и изучение биологической активности отобранных местных энтомопатогенных штаммов для борьбы с вредителями сельскохозяйственных культур. Изучены биохимические особенности на разных средах, также приведены данные по изучению биологической активности в отношении листоверток. Результаты полученных данных позволили отобрать для дальнейших исследовании 4 перспективных штамма энтамопатогенных бактерий. Ecosystemly using of pesticides leads to the gathering of the chemicals with big toxies in the growers, in the grounds and in the water leading to the unbuild biocenose. A big gathering of concer thigs call allergic reactions. In nowadays in the deference of the growers from the pestes and illnesses all the big actuality acquires biological method of the force, which root are microorganisms with express biological activity sparch and selection such bio objects for making further home preparations are the aims of there works. In the work data will of learning biological activating toxin with the entomopathogenic of learning morphocultural especially and learning biological activity toxin local entomopathogen strains for the ferce with the wrecker of the culture. Were learned biochemical feature in every sphere also were given date of learning biological activity. In the matter for trices. Got results permitted select father search 4 presspective trains emtomopathogenic bacteria.