(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2016)
Зерттеу жұмысында ашытқы мен сүтқышқылды бактериялар табиғи шикізат – сүт сарысуында дақылданды. Зерттеу объектілері ретінде табиғи көздерден бөлініп алынған сүтқышқылды бактерия штамдары – Lactobacillus acidophilus АК-17, Lactobacillus plantarum AР-17 және ашытқылар – Torulopsis kefir Т-17, Rhodotorula glutinis таңдап алынды. Сүт сарысуына бейімделген микроорганизмдердің моно- және аралас дақылдарының өсу заңдылықтары зерттелді. Олардың қышқыл түзу белсенділігі мен биомасса жинақтау қарқындылығы зерттелініп, нәтижесінде белсенді штамдары мен аралас дақыл варианттары іріктелініп алынды. Құрамына жоғары қышқыл түзуші белсенділікке ие Lactobacillus acidophilus АК-17 штамы кіретін 3 және 5 варианттары ең жоғарғы клетка өсімін көрсетті. Жүргізілген зерттеу жұмыстары азықтық белок алу үшін құрамына сүтқышқылды бактериялар мен ашытқылар кіретін аралас дақылдар оптималды болып табылатынын көрсетті. Олар клеткалардың өсуінің, сәйкесінше белок артуының жоғарғы белсенділігін береді. В исследовательской работе были культивированы штамы молочнокислых бактерии и дрожжей на природном сустрате – молочной сыворотке. В качестве объектов исследования были выбраны штаммы молочнокислых бактерий, выделенные из природных источников – Lactobacillus acidophilus АК-17, Lactobacillus plantarum AР-17, дрожжи – Torulopsis kefirТ-17 и Rhodotorula glutinis. Были исследованы закономерности роста моно- и смешанных культур микроорганизмов, адаптированных к молочной сыворотке. Исследованы активность кислотообразования и интенсивность накопления биомассы культур, в результате отобраны активные штамы и варианты смешанных культур. Большой прирост клеток дают варианты смешанных культур с различными группами молочнокислых бактерий. Варианты 3 и 5, включающие в свой состав сильный кислотообразующий штамм Lactobacillus acidophilus АК-17, дают наибольший прирост клеток. Проведенные исследования показали, что наиболее оптимальными для получения кормового белка являются смешанные культуры, содержащие молочнокислые бактерии и дрожжи. Они дают наибольший прирост клеток, а соответственно и белка. In this research the strains of cultured lactic acid bacteria and yeast on natural sustrate - whey. The objects were selected strains of lactic acid bacteria isolated from natural sources - Lactobacillus acidophilus AK-17, Lactobacillus plantarum AP-17, yeast - Torulopsis kefir T-17 and Rhodotorula glutinis. It was investigated the patterns of growth of mono- and mixed cultures of microorganisms adapted to the whey. The activity of acid forming and intensity of accumulation of biomass cultures as a result of selected active strains and variants of mixed cultures. Were studied intensive growth was detected from cell variants of mixed cultures with different groups of lactic acid bacteria. 3 and 5 variants including strong acid-forming Lactobacillus acidophilus strain AK-17, provide the greatest increase in cells. Studies have shown that the most optimal for feed protein are mixed cultures containing lactic acid bacteria and yeast. They provide the greatest increase in cells, and thus the protein.