(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2016)
Осы мақалада сүт қышқылды микроорганизмдерді түрлі табиғи қайнар көздерінен және сүт қышқыл өнімдерінен бөлінетіні арналған. Сүт қышқылды өнімдерден сонымен қатар, жемдік дақылдардың фило және ризосферасынан бөлініп алынған 38 сүт қышқылды микроорганизмдер штамдарына анализ жүргізілді. Шұбат өнімінен алынған организмнің көп бөлігін кокк тәріздес микроорганизмдер құрастырған. Зерттелген қасиеттерінің кешені бойынша (осмотолеранттылық, ферменттеуші қабілеттілігі, протеолитикалық және антибиотикалық белсенділігі бойынша) екі перспективті штамм іріктеліп алынды. Зерттей келе штаммдар тест микроорганизмдердің өсу қарқынын тежейтін заттардың құрамында бактериоциндердің болатынын білдіреді. Екі белсенді штаммдардың физиолого-биохимиялық қасиеттері зерттелді және 16S rRNA генінің нуклеотидтік тізбегінің салыстырмалы анализі жүргізілді. АЮ13 штамы Lactobacillus paracasei түріне жатқызылды, ал АЮ19 штамы Lactobacillus casei ретінде анықталды. Данная статья посвящена выделению молочнокислых микроорганизов из различных природных источников и молочнокислых продуктов. Из молочнокислых продуктов, а также из фило и ризосферы растений было выделено и проанализировано 38 штаммов молочнокислых микроорганизмов. Микроорганизмы, выделенные из шубата в основном представлены кокковыми формами. По комплексу изученных признаков (осмотолерантности, ферментирующей способности, протеолитической и антибиотической активности) отобрано два активных штамма. Было обнаружено, что штаммы выделяли бактериоцинподобные вещества, угнетающие рост тест микроорганизмов. У двух активных штаммов изучены физиолого-биохимические свойства и проведен анализ генов нуклеотидной последовательности 16S rRNA. Штамм АЮ13 отнесен к виду Lactobacillus paracasei, а штамм АЮ19 определен как Lactobacillus casei. This article deals with the isolation of lactic mikroorganizov from different natural sources and milk products. From milk products, as well as from the rhizosphere of plants and filo was isolated and analyzed in 38 strains of lactic microorganisms. Microorganisms isolated from shubat mainly represented coccoid forms. For complex traits studied (osmotolerantnosti fermenting ability, proteolytic and antibiotic activity) selected two active strain. It was found that the strains isolated bakteriotsinpodobnye substances depressing the test microorganism growth. Two active shtammmov studied the physiological and biochemical properties and the analysis of the nucleotide sequence of genes 16S rRNA. AYU13 strain is related to mind Lactobacillus paracasei, and strain AYU19 defined as Lactobacillus casei.