(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2016)
Мақалада Cөгеті тауының оңтүстік батыс бөлігінде кездесетін Ikonnikovia canfmanniana популяциясының өсімдіктер бірлестіктеріне толықтай геоботаникалық сипаттама беріліп, флорасына талдау жасалынған. Ikonnikovia canfmanniana өсімдігінің шын мәнінде ареалы қысқарып бара жатқан, сирек кездесетін және эндемдік түр екендігі атап көрсетіледі.оның популяциясы Cөгеті тауында аздаған жерді алып жатады және ешуақытта жер бетін тұтастай жауып тұрмайды. Көп жағыдайда бұл өсімдік жотаның оңтүстік, солтүстік батыс және солтүстік шығыс беткейлеріндегі аздаған ашық алаңқайларда шоқ түзіп орналасады. Cөгеті тауы Еңбекші қазақ және Ұйғыр аудандарының жазғы жайлауы. Онда жаз айларында көп мөлшерде мал жайылады, әсіресе қой отарлары Zkonnikovia canfmanniana өсімдігінің популяциясына аса қауыпты. Сондықтанда бұл өсімдік өсетін жерлерді қорыққа айналдырған жөн, немесе ол жерлерде мал жаюды, әсіресе қой отарларын ұстауды шектеу керек. Олай болмайынша Ikonnikovia canfmanniana өсімдігінің жойылып кету қаупі бар. В статье дается полная геоботаническая характеристика и флористический анализ растительных сообществ популяции Ikonnikovia kaufmanniana в юго-западной части гор Сюгаты. Авторы отмечают, что Ikonnikovia kaufmanniana действительно является редким и эндемичным растением с сокращающимся ареалом распространения. Ее популяция в горах Сюгаты занимает ограниченную площадь и никогда не образует сплошного покрова, а встречается отдельными пятнами, преимущественно по северным, северо-западным и северо-восточным экспозициям склона. Территория гор Сюгаты все лето интенсивно используется в качестве пастбищ отдельными фермерскими хозяйствами Енбекшиказахского и Уйгурского районов Алматинской области. Из-за чего существует серьезная угроза состоянию ее популяций. В связи с этим, низкогорный массив Сюгаты, где встречается естественная популяция Ikonnikovia kaufmanniana необходимо объявить заповедной зоной или, по крайней мере, необходимо регулировать выпас скота, особенно отар овец. Full geobotanical characteristic and floristic analysis of plant communities of the Ikonnikovia kaufmanniana population in the southwestern part of the mountain Syugaty are given in article. The authors note that Ikonnikovia kaufmanniana is really a rare and endemic plants with shrinking natural habitat. Its population in the mountains Syugaty occupies a limited area and never form a continuous cover, and meets separate spots, mostly in the northern, north-western and north-eastern exposure of the slope. The territory of mountains Syugaty are heavily used all summer as pasture by individual farmers of Enbekshikazakh and Uighur districts of Almaty region. Because of that there is a serious threat of its populations. In this connection, it is need to declare a protected zone or, at least, it is necessary to regulate grazing, especially flocks of sheep at Syugaty low mountain, where natural Ikonnikovia kaufmanniana population are meet.