(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2016)
Мақалада астық тұқымдастарын зақымдайтын Rhizopus oryzae саңырауқұлағының биоэкологиялық ерекшеліктері бойынша ғылыми-зерттеу жұмыстарының материалдары берілген. Алматы облысының 5 ауданының (Талгар, Іле, Карасай, Жамбыл, Панфилов) астық қоймаларынан астық тұқымдастарының тұқымдары жиналды. Оларда астықтың сапасына әсер ететін ауру қоздырғышы Rhizopus oryzae саңырауқұлағы табылды. В статье представлены материалы научно-исследовательских работ по биоэкологическим особенностям гриба Rhizopus oryzae, поражающие семена зерновых культур. Были собраны семена зерновых культур из зернохранилищ пяти района (Талгарский, Илииский, Карасайский, Жамбулский, Панфиловский) Алматинской области. По характеру роста грибницы и спороношения определяли их видовую принадлежность по определителям Наумова(1935), Литвинова(1967). В них обнаружено возбудител болезней грибной этиологии Rhizopus oryzae, влияющие на качество и безопасность зерна. Проводили секвенирование гена бета-тубулина и ITS-областей рибосомального оперона. The article presents research work on the biological and ecological features of the fungus Rhizopus oryzae, affecting seed crops. Seeds were collected from crops granaries five district (Talgarsky, Iliisky, Karasai, Zhambulsky, Panfilov) Almaty region. They discovered the causative agent of disease etiology mushroom Rhizopus oryzae, affecting the quality and safety of grain.