(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2016)
Мақалада биік таулы Текес өзені аңғарындағы Taraxacum kөk –saghyz Rodin. популяциясындағы өсімдіктер бірлестіктеріне геоботаникалық тұрғыдан сипаттама беріліп, флорасына талдау жасалынған. Taraxacum kөk –saghyz өсімдігінің шын мәнінде сирек кездесетін, ареалы шектеулі өсімдік екендігі атап көрсетілген. Биік таулы Текес өзені аңғарында бұл өсімдіктің популяциясына тікелей төніп тұрған қауіп жоқ. Табиғи жолмен өсімдіктің қалпына келуі қалыпты жағдайда жүріп жатыр. Бірақта Taraxacum kөk –saghyz өсімдігінің тамырын табиғи жағдайда шикізат ретінде қазуға тиым салған жөн. Олай етпейінше осындай құнды техникалық және эндемдік түрді жоғалтып алуымыз әбден мүмкін. Бұл өсімдіктен шикізат жинау үшін, алдымен оны мәдени жағдайға ендіріп, агротехникасын жолға қою керек. Содан соң қолдан өсірген плантациясына шикізат жинауға мүмкіндік болады. В статье дается полная геоботаническая характеристика и флористический анализ сообществ Taraxacum kok-saghyz в условиях высокогорной долины реки Текес. Отмечается, что Taraxacum kok-saghyz действительно является редким растением с ограниченным ареалом распространения. Его популяции в условиях высокогорной долины реки Текес ничего не угрожает. Естественное возобновление Taraxacum kok-saghyz идет вполне нормально. Единственное опасение вызывает копка корней Taraxacum kok-saghyz на сырье. В естественных условиях нельзя допускать его заготовку на сырье. Ибо мы легко можем потерять популяцию этого ценного технического и эндемичного вида растения. Заготовка корней Taraxacum kok-saghyz на сырье возможна только на искусственных плантациях. The authors of the article give a complete geobotanical characterization and floristic analysis Taraxacum kok-saghyz communities in conditions of mountainous valley Tekes river. They note that Taraxacum kok-saghyz is really rare plant with a limited distribution area. Taraxacum kok-saghyz population in a mountainous valley Tekes is not in danger. Natural regeneration of Taraxacum kok-saghyz is quite normal. The only causes of concern is digging roots of Taraxacum kok-saghyz for raw materials. Under natural conditions, should not be allowed it harvesting for raw materials. Because we can easily lose population of this valuable technical and endemic plant species. Harvesting the roots of Taraxacum kok-saghyz for raw materials can be only in artificial plantations.