(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Все возрастающий жизненный темп современного техногенного общества, ухудшение экологии, режима питания, труда и отдыха вызывают нарушения механизмов адаптации и обусловливают неуклонный рост числа дисгормональных нарушений репродуктивной системы у женщин. В данной работе были изучены причины и особенности гормонозависимых гинекологических заболеваний репродуктивной сферы у женщин г. Алматы. Обоснована необходимость обязательного исследования гормонального профиля у женщин с нарушением менструальной и репродуктивной функции в целях предупреждения гинекологических заболеваний, ведущих к невынашиванию и бесплодию. Қазіргі техногенді қоғамның қарқынды дамуына байланысты, экологияның, тамақтану режимінің, еңбек ету жəне демалудын нашарлауы əйел адамда репродуктивті жүйенің дисгормональді бұзылыстарының пайда болуына жəне бейімделу механизмдердің бұзылуына əкеліп соқтырады. Осы жұмыста Алматы қаласындағы əйел адамдардағы репродуктивті жүйенің гормонтəуелді гинекологиялық аурулардың ерекшеліктері мен себептері зерттелді. Бедеулікке əкелетін гинекологиялық ауруларды алдың алу үшін менструальді жəне репродуктивті қызметтерінің бұзылыстары бар əйелдерде міндетті түрде гормональді профильді зерттеудің қажеттілігі көрсетілген.