(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Т реттегіш жасушалар (Treg) əр түрлі физологиялық жəне патологиялық иммундық жауапқа қатысады жəне жоғары терапиялық потенциялы бар. Treg жасушалары өте гетерогенді екені анықталған, бірақ оның ісіктің өсуіндегі, аутоиммундық немесе хроникалық қабыну ауруындағы əсер механизімі толықтай анық емес.Патологиялық процесстегі Treg жасушасының функцясындағы кемістікті түсінудің бірден бір мүмкіндігі олардың функционалдық денгейінің молекулалық негізін зерттеу. Бұл жерде біз Treg жасушаларының адгезияға қабілеті субпопуляцияларның айрмашылығын зертеудің жаңа əдісін көрсеттік. Бұл əдістің көмегімен сау адамдардың шеткі аймақтық қанынан жаңадан бөлініп алынған гиалуранан байланысушы (HA+) CD4+CD25+ жасушалардың сипаттамасын жасадық. Сонымен қатар HA+ CD4+CD25+ субпопуляцияларындағы FoxP3+ жəне CD39+ жасушаларының саны HA- CD4+CD25+субпопуляцияларынан аз екенін байқадық. Бұл нəтижелер қалыпты айналымдағы табиғи Treg жасушаларының құрамындағы бұл субпопуляцияның жоғары молекулалы гиалурананмен байласуға қабілеттілігін жəне иммундық аутореактивтілікті басқару мүмкідігіне ие екенін көрсетті. Регуляторные Т-клетки (Трег), как натуральные, так и индуцированные, контролируют разнообразные физиологические и патофизиологические иммунные реакции и обладают высоким терапевтическим потенциалом. Установлено, что популяция Трег-клеток очень гетерогенна, механизм их действия и участие в опухолевом росте, аутоиммунных заболеваниях и в хроническом воспалении не полностью изучены. Одним из ключевых подходов к изучению дефектов функции Трег-клеток при патологических процессах заключается в изучении молекулярной основы их функционального состояния. В настоящей работе мы показали новый подход к исследованию Трег-клеток, который позволяет дискриминировать потенциальную способность Трегклеток к адгезии на внеклеточном матриксе. Используя этот подход, мы охарактеризовали популяцию свежеизолированных гиалуронансвязывающих (HA+) CD4+CD25+ клеток периферической крови здоровых доноров. Мы показали, что в НА+CD4+CD25+ фракции Т-лимфоцитов содержится меньшее количество FoxP3+CD39+ клеток, чем в НА- фракции. Полученные результаты позволяют предположить, что в норме циркулирующие натуральные Трег-клетки содержат субпопуляцию, способную связывать высокомолекулярный гиалуронан и тем самым контролировать возможные аутоиммунные реакции.