(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Предполагается, что гастрит ассоциирован с наличием определенных генотипов хеликобактера и полиморфизмом гена провоспалительного цитокина IL-1B в позиции 511С>Т. Мутантный аллель гена IL-1B - 511*Т повышает продукцию провоспалительного цитокина IL-1B, что приводит к уменьшению секреции желудочной кислоты, позволяя H.pylori вызывать повреждение, инициируя хроническое воспаление в слизистой оболочке желудка. В нашем исследовании типа «случай-контроль» было проанализировано частота встречаемости генотипов IL-1B-511 (OR – 1,16, P value – 0,36). По данным статистического анализа в казахстанской популяции ассоциация с заболеваниями различной формы гастрита и полиморфизмом гена IL-1B-511 не обнаружилась, возможно, из-за слабой статистической мощности выборки, что предполагает дальнейшее изучение данной проблемы с увеличением количества выборки. Гастрит хеликобактердің белгілі бір генотиптері мен IL-1B қабындырушы цитокиннің 511С>Т позициясындағы ген полиморфизмімен байланысты екені болжанады. IL-1B -511*Т мутантты аллелі IL-1B қабындырушы цитокиннің өндірісін жоғарылата отырып, асқазан қышқылы секрециясының төмендеуіне əсер етеді, нəтижесінде H.pylori асқазанның сілемейлі қабығын зақымдап, қабындыруды инициациялайды. «Casecontrol » типті зерттеу жұмыстарының нəтижесінде IL-1B-511 (OR – 1,16, P value – 0,36) генотипінің кездесу жиілігі талданды. Статистикалық талдау қорытындылары бойынша қазақстан популяциясында гастриттің əр түрлі формалары мен IL-1B-511 ген полиморфизмінің ассоциациясы анықталмады. Бұл талдау үлгілерінің стаистикалық əлсіздігінен болуы мүмкін, сондықтан талдау үлгілер санын ұлғайтуды қажет етеді.