(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Дене шынықтырумен жүйелі шұғылданатын студенттер мен шұғылданбайтын студенттерінің қан айналу жүйесінің физикалық жүктемеге дейінгі жəне кейінгі күйіндегі көрсеткіштері зерттелді. . қан қысымы коротков əдісі арқылы анықталды.гемодинамикалық көрсеткіштері қабылданған есептеу əдістерімен анықталды. Жаттығулардың əсерінен спортпен шұғылданатын студенттердің спортпен шұғылданбайтын студенттерге қарағанда бейімделу көрсеткіштері жоғары болды. В статье приведены результаты исследования кардиореспираторной системы студентов КазНУ им.аль-Фараби, занимающихся физической культурой и не занимающихся физической культурой, до и после физической нагрузки по индексу Гарвардской степ-теста. Выявлено, что благодаря систематически выполняемым силовым физическим упражнениям повышаются резервные возможности организма. Благодаря которым у студентов занимающихся спортом показатели адаптирования более высокие, чем у студентов не занимающихся спортом.