(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Нематидтік белсенділігіне қабілетті микромицеттердің штамдарына іріктеу жүргізілді, сонымен бірге саңырауқұлақтарды дақылдау үшін жəне немотоцидтік қасиетін күшейтетін қоректік орталарға сұрыптау жасалды. Aspergillus Penicillium жəне Trichoderma туысының саңырауқұлақтар штамдары бөлініп алынды, олардың əсерінен нематодтардың 57%-дан 78%-ға дейін өлуі байқалды. Зерттелген штамдардан биологиялық активті заттардың қосылысында сілтілі протеазалар мен индолдан тұратын заттар табылды.