(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2009)
Изучена экологическая база распространения эхинококкоза среди овец южного Казахстана с учетом трансформации технологии ведения сельского хозяйства в условиях транзитной экономики. Установлено, что биотический потенциал тениид поддерживают синантропные очаги. Большая плотность популяций овец и их прессинг на общие пастбища обусловливают заражение диких животных метацестодами. Транзиттік экономика кезеңінде ауыл шаруашылық технологиясының өзгеруі ескеріліп, оңтүстік Қазақстандағы қойлар арасында эхинококкоздың таралуының экологиялық негіздері жағдайы зерттелінді. Тениидтердің биотикалық потенциалын синантроптық ошақтар ұстап тұратыны көрсетілді. Үй малдары популяциялары тығыздығының үлкен мөлшері жəне олардың ортақ жайылымдарға прессингі жабайы жануарлардың метацестодалармен залалдануына себеп болады