(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2009)
Исследования проводились в полевых и лабораторных условиях на кафедре защиты растении КазНАУ, отделе защиты плодоовощных культур НИИЗиКР, на экспериментальных полях НИИКОБК а также в хозяйствах Алматинской области. Выделение микромицетов на агаризованной питательной среде после поверхностной стерилизации ткани из различных частей репчатого лука. Коллекция чистых культур грибов, выделенных из собранного на Алматинской области, насчитывали 41 штамма 7 видов рода Fusarium. А также описали культуральных и морфологических признаков и частота встречаемости данных изолятов. Зерттеу жумыстары картоп жəне көкөніс-бақша дақылдары ҒЗИ-ның санаттық бақылау бекетіндегі тəжірибелік танаптарында, ҚазҰАУ өсімдік қорғау кафедрасында, өсімдік қорғау ғылыми зерттеу институтында жəне Алматы облысындағы жеке шаруа қожалықтарында танаптық жəне зертханалық бақылауда жүргізлді. Бақылау барысында əр-түрлі қоректік ортада, белгілі қолайлы температурада Fusarium саңырауқұлағы өсіріліп зерттелді. Зерттеу нəтижесінде Fusarium саңырауқұлағының 41 штаммнан 7 түрі анықталып, олардың морфолого культуралды белгілері сипатталды.