(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Выделена кДНК гена, кодирующего гомолог киназы рибосомального белка S6 (S6K) Triticum aestivum (TaS6K). Анализ доменной структуры TaS6K выявил в киназном домене петлю активации, гидрофобный мотив (НМ) и мотив-изгиб (ТМ) характерные для всех S6 киназ. Выявлено, что Ser в положении 466 на С-концевом НМ-мотиве (S466) является предполагаемым сайтом фосфорилирования TOR киназы Triticum aestivum.Показано, что в алейроновом слое зерна пшеницы происходит ингибирование фосфорилирования S466 TaS6K в присутствии рр242, специфического ингибитора TOR киназы. Выявлен более высокий уровень активации TaS6K в клетках алейрона в присутствии гиббереллина по сравнению с абсцизовой кислотой. Это может служить показателем участия TOR сигнальной системы в гиббереллин-зависимых процессах в ходе прорастания зерна пшеницы. Жұмыс барысында жұмсақ бидайдың (TaS6K) S6K гомологын кодтайтын геннің кДНК-сы бөлініп алынды.TaS6K домендік структурасының анализі киназалық доменде активтелу ілмегі жəне барлық S6 киназаларға тəн гидрофобты мотив (НМ) жəне буктеме-мотив (ТМ) бар екені көрсетілді. С- соңды НМ-мотивтің 466 орнында тұратын Ser амин қышқылы TOR киназа ферментімен фосфорлануы мүмкін. Зерттеу жұмысы нəтижесінде mTOR спецификалық ингибиторы рр242 бар болған жағдайда бидай дəнінің алейрон қабатында эндогенді TaS6K-нің S466 сайты бойынша фосфарлануының тежелетіндігі анықталды. Бұл TaS6K-ның TOR киназамен активтенуін жəне Triticum aestivum-ның TOR сигналды жолына қатысатыны туралы болжамды дəлелдейді. Сонымен қатар, алейрон клеткасында TaS6K активациясы абциз қышқылымен салыстырғанда гибберилин бар ортада жоғары деңгейде жүретіні көрсетілді. Бұл бидай дəнінің өсіп-өнуі барысындағы гибберилин-тəуелді процесстерге TOR сигналдық жүйенің қатысуының көрсеткіші бола алады.