(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Изучено взаимодействие microRNA с mRNA генов рост-регулирующих транскрипционных факторов арабидопсиса, риса и кукурузы. Установлено, что из 338 miRNA арабидопсиса только семейство ath-miR396 эффективно связывалась с mRNA GRF. Выявлено, что из 661 miRNA риса с mRNA девяти рост-регулирующих факторов с высокой специфичностью связывались все девять членов семейства osa-miR396. Установлено, что из 321 miRNA кукурузы с mRNA 36 рост-регулирующих факторов кукурузы с высокой специфичностью связывались все восемь членов семейства zma-miR396. Арабидопсис, күрiш жəне жүгерi microRNA-ның өсудi реттейтін транскрипция факторлар гендер mRNA-мен əрекеттесуі зерттелген. Арабидопсистың 338 miRNA арасында тек қана ath-miR396 тұқымдасының GRF mRNA-мен байланысуы анықталған. Күрiштің 661 miRNA-ның ішінде osa-miR396 тұқымдасының барлық тоғыз мүшесі тоғыз өсудi реттейтін транскрипция факторлар mRNA-мен байланысқаны анықталған. Жүгерiнiң 321 miRNA арасында zma-miR396 тұқымдасының барлық сегіз мүшесi 36 GRF mRNA-мен биiк дəрежелі ерекшелiкпен байланысуы анықталған.